در حال بارگذاری ...
...

گفت‌وگو با هادی لشگری، سرپرست گروه «آوای عاشوراییان»

آن هنگام که دمام و سنج در تئاتر شهر راوی حماسه می‌شوند

گفت‌وگو با هادی لشگری، سرپرست گروه «آوای عاشوراییان»

آن هنگام که  دمام و سنج در تئاتر شهر راوی حماسه می‌شوند

هادی لشگری، سرپرست گروه موسیقی «آوای عاشوراییان» موسیقی را جزو ارکان آثار هنری دانست و با اشاره به تصویرسازی و تاثیر این هنر بر ذهن مخاطبان، می‌گوید صدای سنج و دمام راوی حماسه کربلا و تصویرگر صحنه نبرد نزد مخاطب هستند.

ویژه‌برنامه «نوای عرشیان و مشق فرشیان» به همت اداره کل هنرهای نمایشی هم‌زمان با آغاز دهه اول ماه محرم از 28 تیر تا 6 مرداد 1402 در فضای باز مجموعه تئاتر شهر ساعت 19 تا 21 میزبان عزاداران حسینی است.

«نوای عاشوراییان» بخشی از برنامه «نوای عرشیان و مشق فرشیان» است که طی ده شب عزاداری سید و سالار شهیدان به سرپرستی هادی لشگری و حسین لشگری با نواختن سازهای سنج و دمام در ساعت 18:30 به عنوان پیش‌درآمدی برای آغاز اجراهای نقالی و تعزیه‌خوانی اجرا می‌شود.

هادی لشگری درباره گروه موسیقی «آوای عاشوراییان» که بخشی از گروه موسیقی با عنوان «آوای ساحل» به شمار می‌آید، گفت: «ما فعالیت خود را از دهه 60 آغاز کردیم اما به صورت گروهی منسجم از اوایل دهه 70 به ادامه فعالیت پرداختیم. به جرئت می‌گویم که جزو اولین گروه‌های نوازنده سازهای سنج و دمام در شهر تهران بودیم و به تعبیری، گروه ما بود که این سازها را به مخاطبان در شهر تهران معرفی کردیم و در ادامه فعالیت کم‌کم وارد عرصه هنرهای نمایشی شدیم.»

او ادامه داد: «نوای عاشوراییان» برنامه عزاداری ویژه مناطق جنوب است که با سازهای شیپور، سنج و دمام نواخته می‌شود. مراسم با نواختن شیپور آغاز می‌شود و سپس صدای سنج و دمام تصویرگر صحنه نبرد می‌شوند. در واقع در یک تصویرسازی شنیداری تاثیرگذار و بی‌نظیر، صدای دمام، صدای سم اسب و صدای سنج چکاچک شمشیرها را به ذهن مخاطبان متبادر می‌کند.»

این هنرمند افزود: «این موسیقی صرفا برای دهه اول محرم استفاده نمی‌شود و در سایر آداب و رسوم مرتبط با غم و سوگواری مناطق جنوبی کشور از آن بهره می‌برند.»

لشگری گفت: «موسیقی تاثیرات متفاوتی دارد. سنج و دمام غمگین‌ترین موسیقی است که در ماه محرم نواخته می‌شود. این موسیقی نسل به نسل چرخیده تا به دست ما و دیگر عزیزانی که به نواختن آن مشغول هستند، رسیده است.»

این هنرمند با بیان اینکه موسیقی جزو ارکان اصلی آثار هنری است، افزود: «موسیقی آیینی از مهم‌ترین هنرهایی است که اکثریت مخاطبان با آن ارتباط برقرار می‌کنند. این هنر باعث تصویرسازی و ایجاد موقعیت‌های ذهنی برای مخاطبان از آنچه می‌شنوند، خواهد شد.»

هادی لشگری درباره برگزاری رویدادهای هنری «نوای عرشیان و مشق فرشیان» نیز گفت: «برگزاری چنین برنامه‌هایی علاوه بر بُعد مذهبی، باعث شناخت بیشتر مخاطبان نسبت به آثار موسیقایی در فرهنگ‌های مختلف و اقوام نواحی متفاوت که در سراسر کشور حضور دارند، می‌شود.»

حسین لشگری، هادی لشگری، علی هلالات، خشایار تیموریان، علی بیت غانم، رضا کیهانی، علی لشگری، سیدمهدی بحرالعلوم، حسام بشتام، مسعود کهوری‌نژاد و عرفان کهوری‌نژاد اعضای گروه موسیقی «آوای ساحل» هستند که در قالب ویژه‌برنامه «نوای عرشیان و مشق فرشیان» به اجرای موسیقی آیینی می‌پردازند.

ویژه‌برنامه «نوای عرشیان و مشق فرشیان» به همت اداره کل هنرهای نمایشی، انجمن هنرهای نمایشی ایران و مجموعه تئاتر شهر از 28 تیر تا 6 مرداد در سه بخش تعزیه، نقالی و پرده‌خوانی در محوطه باز مجموعه تئاتر شهر اجرا می‌شود