گزارش روز سوم جشنواره عروسکی تهران–مبارک
واکنشهای جالب هنرمندان خارجی/ رهگذرانی که رد نمیشوند

پانزدهمین جشنواره بین المللی نمایش عروسکی تهران–مبارک در سومین روز برگزاریاش، با استقبال طیف گسترده علاقمندان به هنر تئاتر روبرو شد.
این روزها شهر تهران به ویژه چهار راه ولیعصر و مجموعه تئاتر شهر از حال و هوای خاصی برخوردار است. حضور گسترده علاقهمندان و تماشاگران نمایشهای عروسکی به گونهای است که حتی توجه رهگذران از همه جا بی خبر را هم جلب میکند. برای همین است که علاوه بر صدها نفری که هر شب صندلیهای سالنهای پانزدهمین جشنواره نمایش عروسکی را پر میکنند، هزاران نفر هم به تماشای نمایشهای خیابانی و فضای باز در محوطه تئاتر شهر، برج میلاد و فرهنگسرای نیاوران میایستند و با چهرههایی رضایتمند و شاد این محلها را ترک میکنند.
رهگذرانی که رد نمیشوند
نمایشهای خیابانی همیشه نقشی موثر و قابل توجه را در آشنایی مردم و آگاه کردن آنان نسبت به جامعه و محیط اطرافشان دارند، چراکه میتوانند توجه هر رهگذری را به سادهترین شکل، به سمت خود جلب کنند و آنان را نسبت به اتفاقات در حال جریان آگاه سازند.
در این دوره از جشنواره نمایش عروسکی نیز آثار خیابانی که توسط گروههای حرفهای تئاتر اجرا میشوند، سهم قابل توجهی را در برگزاری جشنواره ایفا میکنند. به گونهایکه هر شب در طول مدت زمان اجرای کارها، از آغاز نخستین نمایش خیابانی در ساعت 18 تا آخرین آنها هیچگاه نمیتوان سکوی گرد محل اجرا کارهای فضای باز را خالی دید. این سکوها توسط رهگذرانی اشغال میشوند که در حال عبور از چهار راه ولیعصر، لحظهای درنگ میکنند و در کوتاه زمان ممکن جذب نمایشها میگردند و به جای آن که رد شوند، جایی برای نشستن پیدا میکنند و تا آخر مینشینند. این تماشاگران شامل سنین مختلف از جمله افراد سالمند، میانسال، جوان و کودک هستند که برقراری ارتباط با عروسکها و نشان دادن واکنش توسط آنان از نکات قابل توجه این اجراهاست؛ گویی کودک درون هر فردی با دیدن عروسک زنده میشود.
از جمله اجراهای محیطی که روز گذشته به صحنه رفتند، میتوان از «لکهای سرخ بر برگی سبز»، «عروسک آذری»، «میشه گرگ نباشم؟» و «صندوق جادویی» در محوطه مجموعه تئاتر شهرنام برد. «دار و ندارمو ببین» هم در محوطه برج میلاد اجرا شد.
جای سوزن انداختن نیست
بدون شک، با گذشت سه روز از زمان برگزاری جشنواره و رسیدن آن به نیمه، بر تعداد مخاطبان نمایشهای صحنهای هم افزوده شده است، طوری که با ورود به هر سالنی این ضرب المثل معروف «جای سوزن انداختن نیست» را میتوان از بسیاری از حاضران شنید. در این میان مهمانان و نمایشگران خارجی، سهم قابل توجهی از تماشاگران را به خود اختصاص میدهند و در هر اجرایی میتوان تعداد زیادی از آنان را دید که با علاقه بسیار به تماشای نمایشها مینشینند. آنان حتی گاهی واکنشهای جالبی از خود نشان میدهند، مانند گرفتن عکس یادگاری نمایشگران صربستان با دکور نمایش «تشپ کال» در کارگاه نمایش یا نوع رابطه برقرار کردن هنرمندان چینی که زبان انگلیسی بلد نیستند و با روشهای مختلف از جمله زبان اشاره با دیگر افراد ارتباط برقرار میکنند.
سومین روز اجراهای صحنهای با نمایش «تشپ کال» به کارگردانی مرجان غلامحسین در کارگاه نمایش آغاز شد. تعداد مراجعه کنندگان به قدری زیاد بود که این اجرا با تاخیر برگزار شد. مرضیه برومند دبیر پانزدهمین دوره جشنواره تئاتر عروسکی نیز که در بیشتر اجراها حضور دارد، یکی از میهمانان ویژه این نمایش بود که به دلیل تعداد زیاد تماشاگران و حضور مهمانان خارجی، همراه با تعدادی دیگر سالن را ترک کرد تا فضای کافی برای هنرمندان خارجی باشد.
نمایش «مریم» نیز با نیم ساعت تاخیر در سالن قشقایی به صحنه رفت. این نمایش با توجه به آنکه برای مخاطبان 16 سال به بالا درنظر گرفته شده بود، شاید از نخستین اجراهایی به شمار میرفت که در آن کودکی حضور نداشت. این نمایش زنده عروسکی، توسط مریم معینی طراحی و کارگردانی شده است.
نمایشی که تماشاگرانش را متعجب کرد
تالار حافظ نیز روز گذشته میزبان نمایش «ناگهان کفتری» به کارگردانی محمد مهدی چاکری بود. کاری از گروهی جوان که تماشاگران خود را متعجب کرد. این نمایش که روایتگر داستان کبوتران حرم امام رضا (ع) است، با طراحیهای خلاقانه عروسک و حضور بازیگران و کارگردان جوان خود توانست با بازخورد خوبی از سوی مخاطبانش مواجه شود.
فضای طنز حاکم بر «ناگهان کفتری» به گونهای بود که تالار حافظ در تمام 50 دقیقه اجرای نمایش با بازخوردها و واکنشهای احساسی تماشاگران از هر گروه سنی روبه رو میشد و پس از پایان اجرا، نمایشگران با تشویق طولانی مدت حاضران روبهرو شدند.
پانزدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران–مبارک به دبیری مرضیه برومند تا 28 شهریور ماه ادامه دارد.
منبع : سایت ایران تئاتر